I språkets hav -
samarbete kring Östersjön

Projektet I språkets hav – samarbete kring Östersjön syftar till att stärka samarbetet mellan svensklärare i Estland, Finland och Sverige genom nätverk, erfarenhetsutbyte och utveckling av undervisningsmaterial som integrerar hållbarhetsfrågor i språkundervisningen.

Målet är att skapa förutsättningar för långsiktiga samarbeten, stärka lärarnas kompetens och ge eleverna en bredare förståelse för svenska språkets kulturella betydelse och öka deras kunskaper om både livet runt Östersjön och om hållbarhetsfrågor.

Projektet pågår läsåren 2025–2027, genomförs i tre moduler och avslutas med ett seminarium.

Målen med projektet är att

  • främja kontakter mellan svensklärare i Estland, Finland och Sverige för att möjliggöra skapandet av nätverk
  • stödja språkförståelsen i länderna runt Östersjön och stimulera intresset för, kunskaper om och förståelse för nordiska kulturer, språk och livsvillkor
  • fördjupa lärarnas kunskaper om undervisningen i svenska i de olika länderna
  • ge lärarna möjlighet att byta undervisningsidéer och materialet samt fördjupa deras kunskaper om undervisningsmetoder
  • producera material som kan anpassas till svenskundervisningen och tas i bruk i de olika länderna för att på så sätt öka elevernas språkkunskaper, grannlandskunskaper och kunskaper om Östersjön och hållbarhetsfrågor.

 

Att arbeta tillsammans över nationsgränserna möjliggör en djupare förståelse för hur det svenska språket används och undervisas i olika kulturella och språkliga kontexter. Det bidrar också till att stärka banden mellan länderna och skapa en gemensam plattform för lärare som arbetar med svenska som språkämne på olika nivåer.

 

Projektet skapar unika möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan lärare från Sverige, Finland och Estland. Genom att arbeta tillsammans kan vi dra nytta av varandras expertis, pedagogiska metoder och perspektiv på undervisning i svenska. Samarbetet ger också en rik variation av idéer och resurser, vilket höjer kvaliteten på det undervisningsmaterial vi vill skapa. Dessutom stärker projektet nätverket mellan länderna och främjar långsiktiga samarbeten inom utbildning och språkundervisning.

 

Under projektet skapas läromaterial som integrerar hållbarhetsfrågor i språkundervisningen. Materialet kommer att vara tillgängligt för alla lärare som undervisar i svenska för elever på olika språknivåer. Materialet ska inspirera elever och lärare till att arbeta med gränsöverskridande frågor och stärka identiteten genom språk.

 

Projektet finansieras med bidrag från Nordplus Nordens Språk.

Projektet pågår läsåren 2025–2027, genomförs i tre moduler och avslutas med ett seminarium. Deltagarna anmäler sig till en modul i taget. Man kan delta i en eller flera moduler men vi strävar också efter att ge så många lärare som möjligt chansen att delta, och därför ges företräde till dem som inte har deltagit tidigare.

 

Tidsschema:

  • Modul 1 – hösten 2025: nätverksträff i Finland, på Hanaholmen (vecka 45)
  • Modul 2 – våren 2026: nätverksträff i Estland (tbc)
  • Modul 3 – hösten 2026: nätverksträff i Sverige, Nyköping (tbc, kring Östersjödagen 27/8)
  • Avslutningsseminarium – våren 2027: avslutningsseminarium (tbc)

 

Modulerna 1 – 3 består av

  • förberederande arbete: deltagare får ett skriftligt paket som innehåller introduktion till modulens tema och en lätt förhandsuppgift kopplat till temat.
  • nätverksträff: en fysisk träff från torsdag-lördag. I programmet ingår intressanta föreläsningar, skolbesök och workshop med kollegor runt Östersjön. Resor, logi och uppehälle ingår.
  • digital avslutningsträff: deltagarna samlas till en digital träff för återkoppling.


Program under nätverksträffarna:

  • torsdag – ankomst vid lunchtiden, introduktion och föreläsningar
  • fredag – skolbesök, workshop i grupper, kulturprogram
  • lördag – workshop, avslutning vid lunchtiden

 

Från varje land deltar max 8 svensklärare per modul. Resor, logi och uppehälle ingår i nätverksträffar.

Deltagare anmäler sig genom att lämna in en ansökan via en elektronisk blankett som finns under respektive modul.

 

 

Vid anmälan ombeds alla lämna in ett motiveringsbrev, vilket beaktas om antalet sökande överstiger antalet platser. Syftet är att prioritera lärare som är motiverade att skapa nya kontakter och samarbeta kring undervisningsmaterial.

 

Man kan delta i en eller flera moduler men vi strävar också efter att ge så många lärare som möjligt chansen att delta, och därför ges företräde till dem som inte har deltagit tidigare.

Projektet koordineras av Nätverket Svenska nu som är en del Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

 

Om du har frågor om projektet kontakta tf. projektchef Liisa Suomela, liisa.suomela(a)hanaholmen.fi

 

I projektet medverkar också

Aktiviteter

Modul 1

Plats: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland

Tid: 30.10 – 1.11.2025

Läs mera

Modul 2

Plats: Estland Tid: våren 2026, uppdateras inom kort Anmälan öppnas senare Förhandsmaterial tbc Program för nätverksträffen tbc

Läs mera

Modul 3

Plats: Nyköping, Sverige Tid: hösten 2026, uppdateras inom kort Anmälan öppnas senare Förhandsmaterial tbc Program för nätverksträffen tbc

Läs mera

Projektet

kuva (3)

Modul 1
Plats: 
Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland

Tid: 30.10 – 1.11.2025
Läs mer

Modul 2
Plats: 
Estland

Tid: tbc
Läs mer

Modul 2
Plats: 
Nyköping

Tid: hösten 2026
Läs mer

Tilläggsinformation

Liisa Suomela