Filmvisningar för skolever på Hanaholmen 12.5

Svenska nu samarbetar i år med Espoo Ciné-filmfestivalen som ordnas 5.-14.5.2017. Fredag 12.5. har skolklasser möjlighet att se två nordiska filmer på Hanaholmen. Svenska nu har utarbetat en egen filmhandledning för filmerna som är anpassad för svenskundervisningen i finska skolor. Du kan boka dig in via Espoo Ciné. Filmvisningarna är gratis för skolklasser från Esbo, och KULPS!- årskurser har företräde till filmvisningarna. Frågor kan riktas direkt till Espoo Ciné.

Medan vi lever
12.5.2017 kl. 11


 
Regi: Dano Kouyaté
Sverige 2016
Svenskt tal, textad till finska
Längd: 91 min. Tillåten från 7 år. Rekommenderad från 13 år.
KULPS! årskurs 7–10
Filmhandledning
 
Anmäl din klass till filmvisningen HÄR

Om filmen

Hur gör man sin röst hörd om man blir tystad eller om man inte blir förstådd? En rörande berättelse om mamman och sonen som letar efter sin egen identitet samt om en resa som tar en från gatorna i Sverige till Gambia och tillbaka.
 
Ibbe drömmer om en karriär som rapstjärna, medan mamman Kandia försöker få sin son att studera. Familjelivet knakar i fogarna på grund av ständiga oenigheter, och mamman bestämmer sig för att åka tillbaka till sitt hemland Gambia. Ibbe blir kvar hemma ensam och sluter sig. Så småningom gläntas på förlåten till familjens historia som når ända fram till det moderna samhället. Man kan alltid flytta, men kan man någonsin bli totalt integrerad i en ny kultur?
 
I sin film behandlar Dani Koyaté identitetens mening på ett rörande och jordnärt sätt och närmar sig livets smärtpunkter trovärdigt. Adam Kanayama som blev känd på Sveriges X-Factor briljerar i huvudrollen och visar sin talang som skådespelare  (text: Maria Lehtonen).

Oskars Amerika
12.5.2017 kl. 9


 
Regi: Torfinn Iversen
Norge, Sverige 2017
Norskt tal, textad till finska
79 min. Tillåten från 7 år. Rekommenderad från 9 år.
KULPS! årskurs 3–6
Filmhandledning
 
Anmäl din klass till filmvisningen HÄR

Om filmen

Oskar drömmer om att någon dag kunna rida på prärien med sin mamma, men istället för en resa till Amerika hamnar han på en liten ort hos sin morfar där det inte är så enkelt att hitta nya vänner.
 
Oskars största dröm är att kunna rida på prärien med sin mamma. Till pojkens besvikelse meddelar mamma att hon kommer att resa till Amerika själv för arbetsintervjuer, och Oskar måste tillbringa sommaren hemma hos sin vresiga morfar. Hos sin morfar bekantar Oskar sig med Levi, som har en intellektuell funktionsnedsättning. Levi pratar med sin ponny och riskerar att hamna på ett vårdhem. I den desperata situationen börjar kompisarna planera att fly med roddbåt till Amerika till Oskars mamma. Inspirationen till resan kommer från Levis förfader som i sin tid rodde över Atlanten. I filmen betonas hemligheternas och oärlighetens förödande kraft, och det behövs öppenhet och ärlighet som motkraft för att alla ska må bra (text: Minna Yläkoski).