Aktuellt från Sverige: lärarträff & författarkväll i Björneborg 11.4.2019

Välkommen till Mikaelsgården i Björneborg för att höra journalist Jasmin Lindberg berätta om dagens ungdomskultur i Sverige samt lyssna på när författaren Victoria Rixer talar om sin debutbok Kriget, pappa – ett tillförlitlig sifferminne som handlar om sverigefinsk identitet filtrerad genom tre generationer.

 

Tid: 11.4.2019 kl. 15.45-17.45
Plats: Mikaelsgården, Mikonkatu 20–22, Björneborg  

Evenemanget är kostnadsfritt men förutsätter en förhandsanmälan.
Anmäl dig via denna länk senast den 4 april.

 

Vid frågor kontakta programkoordinator Liisa Suomela, liisa.suomela@hanaholmen.fi, tel. 0400 806 901

 

PROGRAM (ladda ner som PDF)

 

15.30 Kaffeservering
15.45 Svenska nu hälsar, programkoordinator Liisa Suomela
16.00 Dagens ungdomskultur i Sverige, journalist Jasmin Lindberg Vad är svenska ungdomar intresserade av?
Vilka artister och band lyssnar de på?
Har du koll på populära svenska bloggare, youtubers och influencers? Uppdatera dina Sverigekunskaper om dagens ungdomskultur med journalist och radiopratare Jasmin Lindberg som leder ungdomsprogrammet Tähti på finska och tvåspråkiga nöjes- och samhällsprogrammet Popula på Sisuradio (Sveriges Radio).
16.45 Paus, kaffeservering
17.00 Kriget, pappa – ett tillförlitligt sifferminne, författaren Victoria Rixer samtalar med journalist Jasmin Lindberg
Victoria Rixer, författare och programledare för Finnjävlarpodden i Sveriges Radio kom i höstas ut med sin debutroman Kriget, pappa. Boken avhandlar en familj som i tre led påverkats av vinter- och fortsättningskriget och om sverigefinsk identitet filtrerad genom tre generationer. Händelserna utspelar sig på den plats där traumats arvtagare befinner sig: mellan vi och dem, här och där, nu och det som hände då.  
”Pappa var finnen i vår familj när jag växte upp. Han och farfar. Inte vi, vi var svenskar. Det kom aldrig på tal att jag eller mina syskon skulle få hemspråksundervisning i skolan. Vad skulle vi med det till? Finskan var industriarbetarnas språk, städtanternas, alkisarnas; ett språk genomkorsat av våld och förtryck. Pappa hade andra planer för oss. Han sa: det finns ingenting som är omöjligt, du kan göra allt du vill.”
17.45 Avslutning