Erkki Kuronen

Erkki Kuronen är en sverigefinsk, morgonpigg programledare på Sveriges Radio Sisuradio. Fyra timmar varje vardagsmorgon hörs han med sina kolleger i Sveriges mest finskspråkiga morgonshow. Erkki är född i Villmanstrand, men flyttade som femåring med sin familj till Göteborgsförorten Bergsjön där han växte upp. Idag delar han sin tid mellan både Stockholm och Göteborg och jobbar även som grafisk formgivare vid sidan av radiojobbet. Tidigare hördes Erkki i flera år som programledare i tvåspråkiga Popula som sändes på Sveriges Radio P4. Han har även producerat Finnjävlarpodden. Då och då jobbar Erkki som konferencier och i den rollen har han synts i så vitt skilda sammanhang som det svenska statsbesöket i Finland 2015, Finland 100-festligheterna i Kungsträdgården 2017 eller Gothenburg Culture Festival 2019, för att nämna några exempel. Svenska nu inledde sitt samarbete med Erkki år 2012 och efter det har Erkki föreläst för finskspråkiga elever med en föreläsning om bland annat populärkultur och samtidsfenomen från Sverige, svenska varumärken och artister, fascinerande småfakta och ständigt uppdaterade detaljer från konungariket i väster.