Tavga Zahir

Tavga Zahir har turnerat i skolor för Svenska nu sedan år 2019. Tavga är född i Kurdistan och kom till Finland som 3-åring. Tillsammans med sin familj flyttade hon till Ekenäs efter att hennes syster blivit allvarligt skadad i kriget. Tavga blev färdig sjukskötare 2016 och barnmorska 2018 från den engelskspråkiga vårdlinjen på Yrkeshögskolan Arcada. Under sina föreläsningar berättar Tavga om hennes kurdiska bakgrund och om hur hon lärde sig svenska, trots att det till en början var en stor utmaning för henne. Idag talar hon flytande kurdiska, svenska, engelska och finska. Under skolbesöken ger hon tips på hur hon gjort för att lära sig nya språk och varför hon valt att fortsätta utmana sig språkligt. Hon berättar även hur stor nytta hon ständigt har av sina språkkunskaper i sitt arbete som sjuksköterska och barnmorska. Under hösten 2020 började Tavga föreläsa virtuellt i skolor runt om i Finland och talade om temat flerspråkighet.