Virtuellt om Åland- pilot i november!

Åren 2021-2022 firas hundra år av åländsk självstyrelse! Åland utmärker sig som en föregångare när det gäller närmat och närproducerade ekologiska råvaror. I mars 2022 kommer vi att erbjuda elever i både Sverige och Finland en möjlighet att bekanta sig med åländska mattraditioner och råvaror under virtuella lektioner med kändiskocken Michael ”Micke” Björklund.

Nu erbjuder vi skolor möjlighet att testa lektionen den 15 november 2021!  Du kan anmäla ditt intresse till svenskanu@hanaholmen.fi. Ange kontaktuppgifter, önskat klockslag och klassens storlek.

Under lektionen berättar Björklund om sin matlagningsfilosofi och hur han gör ett medvetet val med hänsyn till miljö att välja närproducerade produkter. Han är van vid att hålla workshoppar för elever och han träffar varje klass skilt för sig. Det virtuella besökets längd är 30 minuter. Eleverna får en förståelse om den hållbara livsstilen som förknippas med det åländska begreppet axgan.

Efter lektionen får skolklasserna reflektera över sina lokala mattraditioner och sammanställa ett recept med egna närproducerade råvaror. Recepten skickas in med en elektronisk blankett. Eleverna kan ta del av andra skolors recept på projektets webbsida. Målgruppen är högstadieelever i årskurs 7-9 och workshoppen passar undervisningen i hem- och konsumentkunskap i Sverige och svenskundervisningen i Finland.

 

Virtuellt om Åland för skolelever genomförs under läsåret 2021-2022 av Svenska nu i samverkan med Föreningen Norden och Smakbyn och med finansiering av Nordplus Nordens Språk.