Skådespelaren Krista Kosonen talesperson i ny videokampanj för svenskan

Nätverket Svenska nu har producerat en video där unga finskspråkiga personer berättar vilken nytta de har haft av att kunna svenska. En av huvudpersonerna i videon är skådespelerskan Krista Kosonen, för tillfället bland annat aktuell med den norska HBO-serien Beforeigners, Fremvandrerne.

”Om jag nu fick säga något åt den tonåriga Krista, så skulle jag säga: läs svenska nu. Du kommer att ha nytta av det i framtiden”, säger Kosonen på Därför svenska-videon. Krista Kosonen har under sin karriär haft svenskspråkiga roller i filmer som Tove och i pjäsen Morbror Vanja.  

Chefen för samhällsrelationer på läkemedelsföretaget Bayer, Dimitri Qvintus, konstaterar på videon att ”det varit jättetrevligt att kunna tala svenska till exempel med Sveriges statsminister”. Qvintus har en bakgrund som politisk medarbetare till statsministrarna Rinne och Marin.

Övriga personer som figurerar på videon är vårdstuderande Sofia Abbiw, studenten Rori Hirvonen, skådespelaren Santeri Helinheimo-Mäntylä och koordinatorn Jessica Mukkala.

Tanken med videon är att uppmuntra unga att våga tala svenska.

”Vi ville producera en uppmuntrande och positiv video för unga som visar att man inte behöver tala en felfri svenska. Det viktigaste är att man vågar använda sin svenska. Med de personliga berättelserna vill vi peka på nyttan med svenskan”, betonar Mikael Hiltunen, Svenska nu-nätverkets projektchef.

Videon är också användbar i olika sammanhang. ”Vi har producerat uppgifter till videon som stöder utarbetandet av en språkprofil i gymnasiets svenskundervisning. Vi tänker oss också att videon kan användas av studiehandledare och som en introduktion till svensklektionen på olika stadier”, konstaterar Hiltunen.

Vid frågor kontakta:

Mikael Hiltunen, projektchef

tfn. +358 (0)40 620 6006

mikael.hiltunen@hanaholmen.fi