Riksteatern på turné i Finland

Riksteaterns #Jeanne i Kuopio

Svenska nu bjuder på Riksteaterns föreställning #Jeanne

på Kuopion kaupunginteatteri tisdag 28.3 kl. 18 för svensklärare Kuopiotrakten!

Kvällen består av en tillställning med mousserande och mingel samt föreställningen #Jeanne på stora scenen! Föreställningen börjar kl. 19.

Ett storslaget och visuellt drama om 

klasskillnader och klimatförändringar

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? Genom denna historia, om en ung idealist och om oss som idealiserar henne, får vi syn på vårt samhälles olika mekanismer.

 

Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 har varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola.

På turné i Finland

Urpremiär 4 mars i Lund. Svenska Teatern tar föreställningen till Finland genom ett samarbete med Riksteatern. Förutom på Svenska Teatern spelar #jeanne på Kotkan kaupunginteatteri,Tampereen TeatteriKuopion kaupunginteatteriWasa Teater samt på Åbo Svenska Teater.

Turnén arrangeras av Svenska Teatern i Helsingfors i samarbete med Riksteatern, Svenska nu, Hanaholmen och Sveriges Ambassad.

Handlingen

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld. Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det?

Lilla Jeanne har fått lära sig att de som har lite kommer att ha mindre, och de som har mycket kommer att få mer. I ett försök att få tillbaka det överskott som hon anser tillhör de oprivilegierade försöker hon korsa den frusna sjön och ta del av guldet. Hon kommer aldrig tillbaka, men historien slutar inte där.

Ytterligare information: Programkoordinator Tyra Therman tyra.therman@hanaholmen.fi