Därför språk!

Nätverket Svenska nu och projektet Hana Academy arrangerar ett webbinarium för högskole- och universitetsstuderande om nyttan av språkkunskaper fredag 28 april 2023 kl. 13.00-14.30 via Zoom.

Under webbinariet berättar skådespelare Krista Kosonen, jurist Juuso Lumilahti, företagskonsult Aicha Manai samt svensklärare och poddare Jenny Sylvin om hur språkkunskaperna har hjälpt dem i arbetslivet, studierna och många andra sociala situationer.

Krista Kosonen är en internationellt känd finsk skådespelare.  På grund av sina kunskaper i svenska har Krista fått spela teater och film också på svenska, som till exempel Tove-filmen och Morbror Vanja på teater. Hon har också medverkat i den stora norska HBO produktionen Beforeignerns och spelar Lovis i Viaplays produktion Ronja Rövardotter som spelas in under våren 2023.

Foto: Marica Rosengård

Juuso Lumilahti är jurist magister och arbetar på Hannes Snellman Advokatbyrå i Helsingfors. Juusos modersmål är finska och han började studera svenska på högstadiet. Efter högstadie- och gymnasietiden började Juuso studera sina juridikstudier delvis på svenska – ett beslut som han inte ångrat. När det gäller svenska uppmuntrar Juuso alla att våga gå och använda språket – först känns det ju krångligt men det blir lättare nog!

Aicha Manai är uppvuxen i en trespråkig finsk-tunisisk familj. Manai är utbildad ekonom och företagsrådgivare och har arbetat i flera år med frågor inom entreprenörskap och arbetsliv. Manai anser att flerspråkighet är en enorm rikedom och uppmuntrar alla att studera och använda sig av olika språk modigt, även om de inte tror på sina egna förmågor ännu!

Jenny Sylvin är lärare i kommunikation på modersmålet vid Helsingfors universitets språkcentrum, gör Språkpodden Näst sista ordet för Yle tillsammans med Jens Berg.

Foto: Eva Lingon

Ytterligare information: Programkoordinator Tyra Therman tyra.therman@hanaholmen.fi