Liiketoiminnan perustutkintoon tulee sisältyä myös toisen kotimaisen kielen opintoja

Svenska nu -verkosto on mukana Suomen kieltenopettajien liiton lausunnossa koskien Liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden luonnosta.

Liiketoiminnan perustutkintoon sisältyy eri tutkinnon osia, ja kielitaito (toinen kotimainen kieli ja yksi vieras kieli, pääsääntöisesti englanti) on aiemmin sisältynyt asiakaspalvelun tutkinnon osaan. Uudessa luonnoksessa asiakaspalvelun tutkinnon osassa toista kotimaista kieltä ei mainita lainkaan ja kielet on ylipäätään mainittu hyvin ylimalkaisesti: ”Opiskelija palvelee asiakasta tutkintokielellä ja yhdellä muulla kielellä.” Koulutuksen järjestäjällä on täysi vapaus määritellä, miten tuo lause tulkitaan.

Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry ja Suomen ruotsinopettajat ry eivät voi hyväksyä, että opiskelijan mahdollisuuksia hankkia ammatillista kielitaitoa kavennetaan näin radikaalisti. Kieltenopettajajärjestöt saavat tukea Svenska nu -verkostosta ja Suomalais–ruotsalaiselta kauppakamarilta. Kaikilla opiskelijoilla täytyy olla oikeus saada ammattiin tähtäävää toisen kotimaisen ja vieraan kielen opetusta. Sitä ei pidä rajoittaa.

Ehdotamme, että luonnosta korjataan seuraavaan muotoon: ”Opiskelija palvelee asiakasta tutkintokielen lisäksi toisella kotimaisella kielellä ja yhdellä muulla vieraalla kielellä.”

Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry

Suomen ruotsinopettajat ry

Svenska nu-verkosto

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari