Veckans tips v.9/2022

Känner du till vad klädesplaggen heter på svenska? Träna orden med hjälp av Svenska nus material!

b) Spela klädmemory

Eleverna kan spela parvis eller i små grupper (2–4 elever). I spelet behövs brickor och ordkort som motsvarar bilder på kläderna. Varje deltagare får en bricka med bilder på kläder. Ordkorten läggs med texten nedåt och sprids ut på bordet. Spelarna vänder i tur och ordning ett kort och försöker hitta ett ord som passar på någon bild på den egna brickan. Om en spelaren hittar ett kort som passar till hens bricka, får hen ta det och försöka en gång till. Om en spelaren inte lyckas hitta ett kort som passar, lägger hen tillbaka kortet på samma ställe med textsidan nedåt. Vinnaren är den som först lyckas fylla sin bricka.

b) Lek: spegel

En av spelarna utses till ”spegel”. Spegeln tar plats vid en vägg med ryggen mot de andra eleverna som ställer sig på andra sidan av klassrummet. Spegeln ropar olika klädesplagg t.ex. ”röda strumpor/svarta jeans” och då får de elever som har t.ex. röda strumpor röra sig. När spegeln vänder sig mot de andra eleverna, ska de stanna så snabbt som möjligt. Om spegeln ser någon röra sig, ropar hen upp namnet på denna. Då ska eleven gå tillbaka till början. Den som först rör vid spegelns vägg är segrare i leken och får vara spegel under följande omgång.

c) KIM-spel med bildkort
Lägg bildkorten på bordet eller på dokumentkameran. Eleverna får titta  på korten och säga högt vad kläderna på korten heter. Sedan blundar eleverna och läraren tar bort en eller flera kort. Eleverna ska försöka komma på vilket eller vilka kort fattas. Man kan också turas om så att eleverna får ta bort kort.

Du hittar flera tips på lekar och aktiviteter i materialhelheterna Språkliga smakbitar och Språkberikad undervisning!

Pallo Copy 2Created with Sketch.
Pallo Copy 2Created with Sketch.