Filmoteket – Låna filmer till skolan!

Filmutlåning till skolan! På Filmoteket kan lärare i finska skolor låna ut DVD-filmer för visning i skolan. Urvalet riktar sig till årskurs 6, årskurserna 7-9 och gymnasiet, och utlåningen är gratis. Närmare information om de enskilda filmerna hittar du nedan. Filmbyrån Walhalla koordinerar utlåningen, och filmen ska beställas senast två veckor innan visningen. Läraren bokar en film genom att fylla i alla fält i bokningsformuläret och skicka in det enligt anvisningarna. Det kommer ett svar på given e-post. Efter filmvisningen returneras filmen enligt medföljande anvisningar. När Filmoteket har bekräftat att filmen du har bokat är tillgänglig skickar vi dig filmen på DVD per post. Rättigheten att visa filmen enligt din bokning ingår i tjänsten.

 

För frågor kontakta Walhalla: toimisto@walhalla.fi / Tfn. 040 548 63 93

 

Här hittar ni en allmän filmhandledning för behandling av filmer i språkundervisning.

 

Klicka här för att komma in på bokningsformuläret!

OBS! Vi tar emot vårens filmbokningar fr.o.m den 7.1.2020.

Filmkamraten

NYHET: Nu kan du beställa filmer också för visning till svenskundervisningen i lågstadiet. Följande filmer kan beställas:

  • Tsatsiki, morsan och polisen
  • Iris
  • Filmkamraten: Lassemajas detektivbyrå- von Broms hemlighet. (OBS endast för grupper på minst 50 eller eller två klasser)

Filmkamraten erbjuder ett nytt och unikt filmpedagogiskt material på svenska, som kan användas av lärare och kulturproducenter. Bekanta dig med filmerna och det pedagogiska materialet på www.filmkamraten.fi. Då du registrerat dig på sidan får du genast användarnamn och lösenord per e-post. Beställ sedan filmerna via Filmotekets bokningsformulär.

 

Du kan välja mellan följande filmer på Filmoteket:

Filmerna är textade till finska, med några undantag (instruktioner vid filmpresentationen). Notera åldersrekommendationerna.

En man som heter Ove

Mies, joka rakasti järjestystä

Regi: Hannes Holm
I huvudrollerna: Rolf Lassgård, Ida Engvoll, Bahar Pars
116 min
Åldersgräns: 12 år

Ove, 59 år är för grannarna radhusområdets vresiga ordningsman. Men när höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt, att man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Sameblod

Saamelaisveri

Regi: Amanda Kernell
I huvudrollerna: Lene Cecilia Sparrok
110 min
Åldersgräns: 12 år

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Filmen har blivit en enorm succé!

Smultronstället
Mansikkapaikka

Smultronstället

Sverige (1957) Regi: Ingmar Bergman
F-12, 91 min
Drama
Lämpar sig för åk 7-9, gymnasister och äldre studerande.
Textning på finska

År 2018 har gått 100 år sedan den legendariske svenska filmskaparen, enastående författaren och världsberömda teatermannen Ingmar Bergman föddes. Du kan uppmärksamma Bergman i din undervisning genom att se filmklassikern Smultronstället av Ingmar Bergman.

Aerobics – A Love Story

Aerobics - A Love Story

Sverige (2015) Regi: Anders Rune
F-12, 74 min
Drama
Lämpar sig för gymnasister och äldre studerande.
Textning på finska

En rörande och tankeväckande film om kärleken och frågan om vem som har rätt till den. Unga Maria har en utvecklingsstörning och bor därför med sin överbeskyddande syster. En dag träffar hon Janne i smyg och blir förälskad. Det här är precis var Maria har längtat efter – ett vanligt liv, kärlek och partnerskap, men utvecklingsstörningen gör att det förälskade paret bemöts på ett annat sätt.

Pojkarna
Girls Lost

Pojkarna

Sverige (2015) Regi: Alexandra-Therese Keining
F-12, 106 min
Drama
Lämpar sig från åk 7 och uppåt.
Textning på finska

Pojkarna baserar sig på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman. Filmen handlar om tre 14-åriga flickor som i ett växthus dricker saft ur en konstig blomma och förvandlas till pojkar. I växthuset bygger de upp en egen, magisk värld. På ett fantasifullt sätt skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek. Filmen ställer också frågan om kön rentutav är något vi själva skapar och inte föds till. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto i september 2015. Sedan dess har den visats på flera filmfestivaler, t.ex. i Rom, Chicago och Haugesund där den fått ett fint mottagande av både publik och kritiker.

Min lilla syster
Pieni siskoni

Min lilla syster

Sverige (2015) Regi: Sanna Lenken
F-12, 95 min
Drama
Lämpar sig från åk 6 och uppåt.
Textning på finska

12-åriga Stella beundrar sin skönskrinnande storasyster Katja. Snart inser hon dock att Katja kämpar med ätstörningar. Då föräldrarna äntligen ser problemet berör det hela familjen och sjukdomen slår sprickor i deras vardag. I filmen behandlas denna svåra sjukdom klarsynt med en lagom dos av humor. Filmen, som delvis bygger på regissörens egna upplevelser, belönades på de internationella filmfestivalerna i Berlin och Göteborg.

I taket lyser stjärnorna
Kattona tähtitaivas

I taket lyser stjärnorna

Sverige (2009)
 Regi: Lisa Siwe
T, 90 min
Drama
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska och svenska

När 14-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Filmen är en varm, sorglig och ändå livsbejakande beskrivning av den stora katastrofen när mamma ska dö. Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till mamma, mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad. Vågar man leva efter döden?

Hallonbåtsflyktingen
Vadelmavenepakolainen

Hallonbåtsflyktingen

Sverige (2014) Regi: Leif Lindblom
F-7, 94 min
Komedi
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Mikko Virtanen är en finsk man som hatar allt som är finskt. Han har sedan barn velat lämna den stora tystnaden, risbastun och knivslagsmålen och leva ett bättre liv som en svensk man. På Finlandsfärjan stöter Mikko på den svenske psykologen Mikael som har tröttnat på hela den svenska lagomheten. På däck träffar de två en livsavgörande överenskommelse: Mikko får överta Mikaels identitet och äntligen bli en äkta svensson. Nu ska han bara lära känna sin nya svenska familj. Hallonbåtsflyktingen är en dramakomedi med svart humor som bygger på den hyllade boken av Miika Nousiainen.

Återträffen
Luokkajuhla

Återträffen

Sverige (2013) Regi: Anna Odell
88 min
Drama
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Återträffen bjuder Anna Odell in oss till sin egen klassåterträff 20 år efter att eleverna har slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.

Medan vi lever
Kun  vielä elämme

Medan vi lever

Sverige (2016)
91 min
Tillåten från 7 år
Rekommenderad från 13 år
KULPS! årskurs 7–10
Textning på finska

Hur gör man sin röst hörd om man blir tystad eller om man inte blir förstådd? En rörande berättelse om mamman och sonen som letar efter sin egen identitet samt om en resa som tar en från gatorna i Sverige till Gambia och tillbaka.

 

I sin film behandlar Dani Koyaté identitetens mening på ett rörande och jordnärt sätt och närmar sig livets smärtpunkter trovärdigt. Adam Kanayama som blev känd på Sveriges X-Factor briljerar i huvudrollen och visar sin talang som skådespelare.

Filmkamraten: Tsatsiki, morsan och polisen
Tsatsiki, mutsi ja poliisi
.

Tsatsiki, morsan och polisen

Regi: Ella Lemhagen
I huvudrollerna: Samuel Haus, Alexandra Rapaport
91 min
Åldersgräns: Tillåten

Åttaårige Tsatsiki bor i ett radhus i en Stockholmsförort. Han går i lågstadiet. Hans ensamstående mamma, Tina, är gitarrist och sångerska i ett rockband.  Tsatsiki har en grekisk pappa och är frukten av en kärleksförbindelse som mamman hade under en semestervistelse i den grekiska övärlden. Tsatsiki när en het önskan att få träffa sin pappa.

Filmkamraten: Iris

Iris

Regi: Ulrika Bengts
I huvudrollerna: Agnes Koskinen, Maria Salomaa
90 min
Åldersgräns: 7 år

Året är 1890. Iris, 8 år, bor med sin konstnärsmamma Ester i Stockholm. Iris är lillgammal och världsvan. Hon trivs som fisken i vattnet bland mammans konstnärsvänner. Nu väntar hon på det stora äventyret: Esters vernissage i Paris. Avresedagen får Iris till sin fasa veta att hon inte ska följa med. Då de tilltänkta barnvakterna får förhinder förs hon med postbåt iväg till det för henne obekanta Åland.