Äventyret Nordjobb

Äventyret Nordjobb

När:
Våren 2024

Årskurs:
Gymnasiet, Högskolan

Årskurs:
gymnasiet, högskola

Tid:
30min

Lokal:
Teams

Gruppstorlek:
20-35 elever

Bekanta er med arbetsmöjligheterna i Norden genom att boka in ett virtuellt besök av en tidigare nordjobbare!

 

Hösten 2021 inledde vi ett nytt samarbete med Pohjola -Nordens ungdomsförbund och Nordjobb. Tillsammans erbjuder vi virtuella besök där unga nordjobbare delar med sig av sina erfarenheter av hur det var att arbeta i ett annat nordiskt land. 

Vi har valt fyra tidigare nordjobbare med i projektet som alla har en unik berättelse att dela med sig. Då ni bokar programmet Äventyret Nordjobb kommer eleverna får höra någon av dessa fyra ungdomar berätta närmare om sitt Nordjobbäventyr. Nordjobbarna redogör för hur man söker nordjobb, de återger sitt eget äventyr och berättar hur deras språkkunskaper utvecklats efter vistelsen i ett annat nordiskt land. Avslutningsvis har eleverna möjlighet att ställa frågor.

Att arbeta  i Norden ger en värdefull arbetserfarenhet som stärker språkkunskaperna och så lär man känna sina grännländer! Genom Nordjobb får unga uppleva hur det är att bo i ett annat nordiskt land samtidigt som de träffar andra nordjobbare och får nya vänner från Nordens alla hörn.

 

Nordjobb förmedlar säsongsjobb, bostad samt kultur- och fritidsprogram till unga mellan 18 och 30 år. Nordjobb arbetar för att öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden. Nordjobb har sedan 1985 möjliggjort för 27.000 unga att uppleva ett annat nordiskt land. Nordjobb koordineras i Finland av Pohjola- Nordens ungdomsförbund.

Innan och efter besökt: Svenska nu har skapat uppgifter som man kan använda för att förbereda sig inför besöket. Man kan också jobba vidare med temat efter besöket.  Materialet hittar du via denna länk.

Henriikka Mankonen

Henriikka är 24 år och hon är hemma från S:t Karins. Hon studerar medicin vid Åbo universitet. Sommaren 2019 jobbade hon som vårdbiträde inom hemtjänsten i Danderyd i Sverige.

Pihla Koskelo

Pihla är en 24 år gammal receptionist från Uleåborg som pluggar till inträdesprovet i medicin. Hon har spenderat fyra säsonger som nordjobbare och receptionist på hotell i Norge.

Emma Kalliomäki

Emma är 25 år gammal och hon är hemma från Åbo. Numera bor och jobbar hon i Stockholm. Hon har varit nordjobbare i Stockholm tre somrar i rad (2017–2019) och då jobbade hon inom hemtjänsten.

Siiri Seppä

Siiri är en 26 årig Norden-entusiast, som flyttade från Helsingfors till Norge år 2018 för att studera veterinärmedicin.

Hon bor fortfarande i Norge i huvudstaden Oslo. Hon började sitt äventyr i Norden som nordjobbare på en fiskfabrik på Grönland år 2016.