Filmoteket – Låna filmer till skolan!

Filmoteket – Låna filmer till skolan!

När:
Våren 2024

Årskurs:
Lågstadiet, Högstadiet, Gymnasiet, Högskolan, Språkbad på lågstadiet, Språkbad på högstadiet

Tid:
Enligt önskemål våren 2024

Filmutlåning till skolan! På Filmoteket kan lärare i finska skolor låna streamade filmer eller filmer i DVD- och Blue-Ray format, för visning i skolan. Urvalet riktar sig till alla årskurser och utlåningen är gratis. Närmare information om de enskilda filmerna hittar du nedan. Filmerna är textade till finska, med några undantag (instruktioner vid filmpresentationen). Notera åldersrekommendationerna.

 

Här hittar ni en allmän filmhandledning för behandling av filmer i språkundervisning.

 

Filmbyrån Walhalla koordinerar utlåningen, och filmen ska beställas senast två veckor innan visningen. Läraren bokar en film genom att fylla i alla fält i bokningsformuläret och skicka in det enligt anvisningarna. Det kommer ett svar på given e-post. Efter filmvisningen returneras filmen enligt medföljande anvisningar. När Filmoteket har bekräftat att filmen du har bokat är tillgänglig skickar vi dig filmen på DVD per post. Rättigheten att visa filmen enligt din bokning ingår i tjänsten.

 

För frågor kontakta Walhalla: Anni Lappalainen anni.lappalainen@walhalla.fi / Tfn. 040 548 63 93 

Du kan välja mellan följande filmer på Filmoteket:

Yuku och fjällets blomma

Frankrike 2022

Språk: Svenska, ingen textning

Längd 65 min

Tillåten

Format:  On-line streamad och DVD

 

Den lilla musen Yuku bor med sin familj i källaren på ett slott. En dag skadas hennes mormor, familjens stora sagoberättare, av en katt och blir sängliggande. Mormor säger till de små mössen att tiden snart ärr kommen då hon måste lämna dem förr att följa den lilla blinda mullvaden ner i jordens tunnlar. I en av mormors böcker har Yuku läst om en magisk evigt lysande blomma som växer på en svårtillgänglig fjällsluttning. Nu är hon fast besluten att hitta blomman för att mormor ska få vandra vidare i ljus.

Den lilla musen – med ett stort mod och ett stort hjärta – beger sig ensam ut i världen. På sin färd möter hon snart andra djur som både skrämmer och hjälper henne, och som påminner om varför just en ukulele ärr bra att ta med på äventyr?

ALLA TALAR – OCH SJUNGER! – PÅ SVENSKA!

Lill-Zlatan och morbror raring

Sverige 2022

regi: Christian Lo

Språk: Svenska, finsk textning

längd 81 min

Tillåten

Format:  On-line streamad och DVD

 

Ella gillar att spela fotboll. Hon gillar också morbror Tommy. Han är den enda människan hon passar ihop med och de tycker lika om allt. Ella, eller Lill-Zlatan, som hon också kallas, tjatar om att få bo en vecka hos Tommy när hennes föräldrar ska resa bort. Hon ser framför sig en riktig drömvecka då de hittar på allt möjligt skojigt på tumanhand. Drömmen går snabbt i kras då Tommys nya pojkvän Steve knackar på dörren. Svartsjukan är ett faktum – Ella gör sitt allt för att bli av med Steve och vinna tillbaka sin bästa vän. I sin kamp får hon oväntad hjälp av Otto, en klasskamrat som innerligt hoppas på att också han en vacker dag skulle få en alldeles egen bästa vän. Lill-Zlatan och morbror Raring är en svensk familjefilm, som baserar sig på Pija Lindenbaums älskade bilderbok med samma namn.

Aerobics - A love story

Sverige (2015)

Regi: Anders Rune

Längd: 74 min

Språk: Svenska, finsk textning

Åldersrekommendation: F12, rekommenderas för åk 9 och andra stadiet

Format: DVD

 

Maria har en utvecklingsstörning och bor med sin överbeskyddande syster Helen. En dag träffar Maria den deprimerade TV-producenten Janne och de inleder en kärlekshistoria i hemlighet. En film om kärleken och rätten att få älska någon.

Amatörer - Amatöörit

Sverige (2018)
Regi: Gabriela Pichler
Längd: 102 min

Språk: svenska, finsk textning
Åldersgräns: F7, rekommenderas för högstadiet och andra stadiet

Format:  On-line streamad

 

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

 

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri.

 

Det finns få som med sådan lätt hand kan fånga sin samtid och skildra den med både skärpa och värme som Gabriela Pichler. Precis som i genombrottet Äta sova dö pulserar Amatörer av rå energi, humor och mänsklig empati.

 

Play Video

Berts dagbok

Sverige (2020)

Regi: Michael Lindgren

Längd: 90 min

Åldersrekommendation: F7, rekommenderas för högstadiet och andra stadiet

Språk: Svenska, finsk textning

Format: DVD och Blue-ray

 

Det är Bert Ljungs och hans kompisar Åkes och Lill-Eriks första dag på högstadiet. På skolan är Yoghurt-Leila den stora stjärnan. Hon går i nian, är reklammodell, cool och precis alla beundrar henne. Så fort Bert får syn på Leila faller han pladask. Men hur ska han få henne att lägga märke till honom, han går ju bara i sjuan? Snart tar en pirrig historia fart genom en pinsam skoltemadag, rawfoodbollar, ett oförutsett toalettbesök och inte minst – två hemliga dagböcker.

 

Läromaterial på svenska

Cloudboy

Belgien, Sverige, Norge, Nederländerna (2017)
Regi: Meikeminne Clinckspoor
Längd: 78min
Åldersgräns: F7, rekommenderas för åk 5-7Språk: svenska m.fl., textning på finska

Format: DVD eller Blu-ray

 

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Lappland. I Lappland är tillvaron helt annorlunda, än vad Niilas är van vid. Då renkalvarna ska märkas, måste alla hjälpa till. Då en av renkalvarna rymmer dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

 

Filmkamraten erbjuder läromaterial på svenska i filmform.

 

Play Video

En komikers uppväxt

Sverige (2019)
Regi: Rojda Sekersöz
Längd: 92 min

Åldersgräns: F -12, rekommenderas för åk 9 och andra stadiet

Språk: svenska, finsk textning

Format: Blu-ray

 

Tolvårige Juha Lindström (Johan Rheborg) är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker och hans föreställning, En komikers uppväxt, spelas för utsålda hus i Stockholm. En kväll blir han kontaktad av en sina gamla klasskamrater, vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna. Filmen baserar sig på Jonas Gardells älskade bok med samma namn, som blivit en modern klassiker. Filmen är regisserad av Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz.

En man som heter Ove

Sverige (2015)

Regi: Hannes Holm

Längd: 111 min

Åldersrekommendation: F-12,  rekommenderas för högstadiet och gymnasiet

Språk: Svenska, finsk och svensk textning

Format:  DVD

 

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som avsatts som ordförande i bostadsrättsföreningen, men som ändå styr kvarteret med järnhand. När Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtvärmande historia om oväntad vänskap, kärlek och vikten av att omge sig med ordentliga verktyg. Baserad på Fredrik Backmans succéromans

Girls Lost /Pojkarna

Play Video

Sverige (2016)
Regi: Alexandra-Therese Keining
Längd: 106 min

Åldersgräns: F -12

Språk: svenska, textning på finska

Format: On-line streamad

 

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman.

 

Pedagogiskt material på svenska: Filmkamraten

Pedagogiskt material på finska: Koulukino

Hallonbåtsflyktingen

Sverige (2014)

Regi: Leif Lindblom

Längd: 94 min

Åldersrekommendation: F7 rekommenderas för högstadiet och andra stadiet

Språk: Svenska, finsk textning

Format: DVD

 

Mikko Virtanen hatar allt som är finskt. Han har sedan barnsben velat lämna den stora tystnaden, risbastun, knivslagsmålen och ”kosken” för svenssonliv, Försäkringskassan, kylskåpskall fil och ABBA. På Finlandsfärjan stöter Mikko på den svenske psykologen Mikael, som har tröttnat på hela den svenska ”jävla lagomheten”. På däck träffar de två en livsavgörande överenskommelse; Mikko får överta Mikaels identitet och äntligen bli helyllesvensk. 

 

Läromaterial på finska

  

Iris

Play Video

Finland (2011)
Regi: Ulrika Bengts
Längd: 85 min
Åldersgräns: F7, rekommenderas för åk 3-6

Språk: Svenska, finsk textning

Format: on-line streamad

 

Året är 1890. Iris, 8 år, bor med sin konstnärsmamma Ester i Stockholm. Iris är lillgammal och världsvan. Hon trivs som fisken i vattnet bland mammans konstnärsvänner. Nu väntar hon på det stora äventyret: Esters vernissage i Paris. Avresedagen får Iris till sin fasa veta att hon inte ska följa med. Då de tilltänkta barnvakterna får förhinder förs hon med postbåt iväg till det för henne obekanta Åland.

 

I taket lyser stjärnorna

Sverige (2008)

Regi: Lisa Siwe

Länd: 90 min

Åldersrekommendation: F12, rekommenderas för högstadiet och andra stadiet

Språk: Svenska, finsk textning

Format: DVD

 

Jenna är fjorton år och borde bara behöva oroa sig för brösten som aldrig växer, varför hon inte är lika populär som Ullis-Knullis och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att bli kär i henne, eller åtminstone upptäcka att hon finns. Men hemma hos Jenna finns en jobbig mormor och en älskad cancersjuk mamma. Och i Jennas ficka ligger en bortglömd dikt: “Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”.

 

Läromaterial på finska

 

Läromaterial på svenska

 

LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet

Sverige 

Regi: Walter Söderlund och Pontus Klänge

Längd: 83 min

Åldersgräns: F12, rekommenderas för högstadiet och andra stadiet

Språk: Svenska, finsk textning

Format: DVD

 

Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen. Vem vill stjäla kistan och varför? Bygger på karaktärerna i Martin Widmarks och Helena Willis populära böcker om två barndetektiver som löser mysterier i fiktiva Valleby.

 

Läromaterial på svenska

Min lilla syster
Pieni siskoni

Sverige (2015)
Regi: Sanna Lenken
F-12, 95 min
Drama
Lämpar sig från åk 6 och uppåt.
Textning på finska

Format:  on-line streamad

 

12-åriga Stella beundrar sin skönskrinnande storasyster Katja. Snart inser hon dock att Katja kämpar med ätstörningar. Då föräldrarna äntligen ser problemet berör det hela familjen och sjukdomen slår sprickor i deras vardag. I filmen behandlas denna svåra sjukdom klarsynt med en lagom dos av humor. Filmen, som delvis bygger på regissörens egna upplevelser, belönades på de internationella filmfestivalerna i Berlin och Göteborg.

 

Play Video

Sameblod

Sverige (2017)

Regi: Amanda Kernell

Längd: 110 min

Åldersrekommendation:

Språk: Svenska och samiska, textning på finska

Format: DVD

 

Elle Marja är en 14-årig sameflicka som vallar renar. När hon utsätts för 1930-talets rasism och förnedrande rasbiologiska undersökningar på sin internatskola, börjar hon drömma om ett annat liv. Men för att få detta andra liv, måste hon själv bli en annan och bryta alla band till sin familj och kultur.

 

Läromaterial på finska

 

Läromaterial på svenska

Jordgubbslandet

Sverige (2017)

Regi: Wiktor Ericsson

Längd: 93 min

Åldersgräns: F7, rekommenderas för

andra stadiet

Språk: svenska, textning på finska och svenska

Format: DVD

 

 

15-årige Wojtek har tillsammans med sina föräldrar kommit från Polen till Sverige för att jobba som jordgubbsplockare. På gården lär han känna bondens dotter, Anneli. Trots den påtagliga statusskillnaden som råder mellan plockarna och ortsborna, börjar de två träffas i smyg.

 

Filmen är en kärlekshistoria som fungerar som en realistisk, och därför också obehaglig, påminnelse om hur vi bemöter varandra och hur olika utgångslägen och framtidsutsikter vi kan ha. Filmen är en kritikersuccé både i Sverige och Finland och har jämförts med Roy Anderssons genombrottsfilm En kärlekshistoria.

 

Läromaterial på svenska

 

Sune vs Sune

Sverige (2018)

regi: Jon Holmberg

Längd: 89 min

Ålderrekommendation: F7, rekommenderas för åk 3-6

Språk: Svenska, finsk textning

Format: DVD

 

När Sune ska börja fyran möts han av en chock. En ny kille sitter på hans plats, och han är allt som Sune vill vara. Inte nog med det, han heter Sune också och hela klassen verkar gilla honom mycket mer än ”gamla” Sune.

 

Läromaterial på svenska

 

Läromaterial på finska

Tigrar

Sverige (2021)
Regi: Ronnie Sandahl
Längd:  116 min
Åldersekommendation: F12, rekommenderas för åk 9 och andra stadiet

Textning på finska 

Format: DVD eller BlueRay

Då den 16-årige fotbollstalangen Martin Bengtsson såldes till den italienska storklubben gick hans dröm i uppfyllelse. Filmen Tigrar är en sann historia om drömmen – de stora arenorna, festerna och de snabba bilarna – i skuggan av en industri där det inte längre handlade om att vinna eller förlora, utan om att överleva. Filmen bygger på Martin Bengtssons självbiografiska bok “I skuggan av San Siro”.

Läromaterial på finska

Läromaterial på svenska

Återträffen

Sverige (2013)

Regi: Anna Odell

Längd: 85 min

Åldersrekommendation: åk 7-9 och gynmasiet

Språk: Svenska, finsk textning

Format: DVD

 

Det har gått 20 år sedan eleverna i klass 9C gick skilda vägar. Nu ska de ses igen för en nostalgisk återträff. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig, istället vaknar konflikter och gamla sanningar ifrågasätts.

 

Läromaterial på svenska