Filmoteket – Låna filmer till skolan!

Filmoteket – Låna filmer till skolan!

När:
Enligt önskemål hösten 2021.

Filmutlåning till skolan! På Filmoteket kan lärare i finska skolor låna ut DVD- Blue-ray- eller on-line streamade filmer för visning i skolan. Urvalet riktar sig till årskurs 6, årskurserna 7-9 och gymnasiet, och utlåningen är gratis. Närmare information om de enskilda filmerna hittar du nedan. Filmerna är textade till finska, med några undantag (instruktioner vid filmpresentationen). Notera åldersrekommendationerna.

 

Här hittar ni en allmän filmhandledning för behandling av filmer i språkundervisning.

 

Filmbyrån Walhalla koordinerar utlåningen, och filmen ska beställas senast två veckor innan visningen. Läraren bokar en film genom att fylla i alla fält i bokningsformuläret och skicka in det enligt anvisningarna. Det kommer ett svar på given e-post. Efter filmvisningen returneras filmen enligt medföljande anvisningar. När Filmoteket har bekräftat att filmen du har bokat är tillgänglig skickar vi dig filmen på DVD per post. Rättigheten att visa filmen enligt din bokning ingår i tjänsten.

För frågor kontakta Walhalla: toimisto@walhalla.fi / Tfn. 040 548 63 93 

Du kan välja mellan följande filmer på Filmoteket:

Lassemajas detektivbyrå – von Broms hemlighet

Play Video

Sverige (2013)
Regi: Walter Söderlund och Pontus Klänge
I huvudrollerna: Amanda Pajus och Lukas Holgersson
Längd: 83 min

Språk: svenska, textning på finska

Åldersgräns: 7 år

Format: DVD

 

Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen. Vem vill stjäla kistan och varför? Bygger på karaktärerna i Martin Widmarks och Helena Willis populära böcker om två barndetektiver som löser mysterier i fiktiva Valleby.

Berts dagbok

Play Video

Sverige (2020)
Regi: Michael Lindgren
I huvudrollerna: Hugo Krajcik, Julia Pirzadeh och  Frank Dorsin
Längd: 89 min

Språk: svenska, textning på finska
Åldersgräns: åk 6-8

Format: DVD

 

Det är Bert Ljungs och hans kompisar Åkes och Lill-Eriks första dag på högstadiet. På skolan är Yoghurt-Leila den stora stjärnan. Hon går i nian, är reklammodell, cool och precis alla beundrar henne. Så fort Bert får syn på Leila faller han pladask. Men hur ska han få henne att lägga märke till honom, han går ju bara i sjuan?! Kanske kan Amira, ny i Berts klass och lillasyster till Leila, vara till hjälp?

 

Snart tar en pirrig historia fart genom en pinsam skoltemadag, rawfoodbollar, ett oförutsett toalettbesök och inte minst – två hemliga dagböcker.

En komikers uppväxt

Play Video

Sverige (2019)
Regi: Rojda Sekersöz
I huvudrollerna: Johan Rheborg, Jakob Eklund, Fredrik Hallgren
Längd: 91 min
Språk: svenska, textning på finska
Åldersgräns: åk 9 – gymnasiet

Format: Blue-ray

 

Tolvårige Juha Lindström (Johan Rheborg) är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker och hans föreställning En komikers uppväxt spelas för utsålda hus i Stockholm. En kväll blir han kontaktad av en av klasskompisarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna. Filmen baserar sig på Jonas Gardells älskade bok med samma namn, som blivit en modern klassiker och regisserad av Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz.

Cloudboy

Play Video

Belgien, Sverige, Norge, Nederländerna (2017)
Regi: Meikeminne Clinckspoor
I huvudrollerna:  Sara Sommerfeld, Mikkel Gaup, Geert Van Rampelberg
Längd: 78min
Åldersgräns: åk 3-6
Språk: svenska m.fl., textning på finska

Format: DVD eller on-line streamad

 

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Lappland. I Lappland är tillvaron helt annorlunda, än vad Niilas är van vid. Då renkalvarna ska märkas, måste alla hjälpa till. Då en av renkalvarna rymmer dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

 

Filmkamraten erbjuder läromaterial på svenska i filmform.

 

Amatörer
Amatöörit

Play Video

Sverige (2018)
Regi: Gabriela Pichler
I huvudrollerna: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl |
Längd: 102 min
Åldersgräns: åk 7 – gymnasiet
Språk: svenska, finsk textning

Format:  DVD eller on-line streamad

 

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

 

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri.

 

Det finns få som med sådan lätt hand kan fånga sin samtid och skildra den med både skärpa och värme som Gabriela Pichler. Precis som i genombrottet Äta sova dö pulserar Amatörer av rå energi, humor och mänsklig empati.

 

En man som heter Ove
Mies, joka rakasti järjestystä

Play Video

Sverige (2015)
Regi: Hannes Holm
I huvudrollerna: Rolf Lassgård, Ida Engvoll, Bahar Pars
Längd: 116 min

Språk: Svenska, textning på finska
Rekommenderas för gymnasiet.

Format: DVD

 

Ove, 59 år är för grannarna radhusområdets vresiga ordningsman. Men när höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt, att man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

 

Sameblod
Saamelaisveri

Sverige (2016)
Regi: Amanda Kernell
I huvudrollerna: Lene Cecilia Sparrok
Längd: 110 min

Språk: Svenska, textning på finska
Åldersgräns: åk 7 – gymnasiet

Format: DVD

 

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Filmen har blivit en enorm succé!

 

Play Video

Smultronstället
Mansikkapaikka

Play Video

Sverige (1957)
Regi: Ingmar Bergman
F-12, 91 min
Drama
Lämpar sig för åk 7-9, gymnasister och äldre studerande.
Textning på finska

Format: DVD

 

 

År 2018 har gått 100 år sedan den legendariske svenska filmskaparen, enastående författaren och världsberömda teatermannen Ingmar Bergman föddes. Du kan uppmärksamma Bergman i din undervisning genom att se filmklassikern Smultronstället av Ingmar Bergman.

 

Aerobics – A Love Story

Sverige (2015)
Regi: Anders Rune
F-12, 74 min
Drama
Lämpar sig för gymnasister och äldre studerande.
Textning på finska

Format: DVD

 

En rörande och tankeväckande film om kärleken och frågan om vem som har rätt till den. Unga Maria har en utvecklingsstörning och bor därför med sin överbeskyddande syster. En dag träffar hon Janne i smyg och blir förälskad. Det här är precis var Maria har längtat efter – ett vanligt liv, kärlek och partnerskap, men utvecklingsstörningen gör att det förälskade paret bemöts på ett annat sätt.

 

Play Video

Pojkarna
Girls Lost

Play Video

Sverige (2015)
Regi: Alexandra-Therese Keining
F-12, 106 min
Drama

Språk: Svenska, textning på finska
Lämpar sig från åk 7 och uppåt.

Format: DVD eller on-line streamad

 

Pojkarna baserar sig på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman. Filmen handlar om tre 14-åriga flickor som i ett växthus dricker saft ur en konstig blomma och förvandlas till pojkar. I växthuset bygger de upp en egen, magisk värld. På ett fantasifullt sätt skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek. Filmen ställer också frågan om kön rentutav är något vi själva skapar och inte föds till. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto i september 2015. Sedan dess har den visats på flera filmfestivaler, t.ex. i Rom, Chicago och Haugesund där den fått ett fint mottagande av både publik och kritiker.

 

 

Filmkamraten erbjuder läromaterial på svenska i filmform.

 

Min lilla syster
Pieni siskoni

Sverige (2015)
Regi: Sanna Lenken
F-12, 95 min
Drama
Lämpar sig från åk 6 och uppåt.
Textning på finska

Format: DVD eller on-line streamad

 

12-åriga Stella beundrar sin skönskrinnande storasyster Katja. Snart inser hon dock att Katja kämpar med ätstörningar. Då föräldrarna äntligen ser problemet berör det hela familjen och sjukdomen slår sprickor i deras vardag. I filmen behandlas denna svåra sjukdom klarsynt med en lagom dos av humor. Filmen, som delvis bygger på regissörens egna upplevelser, belönades på de internationella filmfestivalerna i Berlin och Göteborg.

 

Play Video

I taket lyser stjärnorna
Kattona tähtitaivas

Play Video

Sverige (2009)
Regi: Lisa Siwe
T, 90 min
Drama
Rekommenderas för högstadiet och gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Format: DVD

 

När 14-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Filmen är en varm, sorglig och ändå livsbejakande beskrivning av den stora katastrofen när mamma ska dö. Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till mamma, mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad. Vågar man leva efter döden?

 

Hallonbåtsflyktingen
Vadelmavenepakolainen

Sverige (2014)
Regi: Leif Lindblom
F-7, 94 min
Komedi
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Format: DVD

 

Mikko Virtanen är en finsk man som hatar allt som är finskt. Han har sedan barn velat lämna den stora tystnaden, risbastun och knivslagsmålen och leva ett bättre liv som en svensk man. På Finlandsfärjan stöter Mikko på den svenske psykologen Mikael som har tröttnat på hela den svenska lagomheten. På däck träffar de två en livsavgörande överenskommelse: Mikko får överta Mikaels identitet och äntligen bli en äkta svensson. Nu ska han bara lära känna sin nya svenska familj. Hallonbåtsflyktingen är en dramakomedi med svart humor som bygger på den hyllade boken av Miika Nousiainen.

 

Play Video

Återträffen
Luokkajuhla

Play Video

Sverige (2013)
Regi: Anna Odell
Längd: 88 min
Drama
Rekommenderas för gymnasiet.
Textning på finska och svenska

Format: DVD

 

I Återträffen bjuder Anna Odell in oss till sin egen klassåterträff 20 år efter att eleverna har slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.

 

Medan vi lever
Kun vielä elämme

Sverige (2016)
Längd: 91 min
Åldersgräns: 7 år, rekommenderad från 13 år
KULPS! årskurs 7–10
Textning på finska

Format: DVD

 

Hur gör man sin röst hörd om man blir tystad eller om man inte blir förstådd? En rörande berättelse om mamman och sonen som letar efter sin egen identitet samt om en resa som tar en från gatorna i Sverige till Gambia och tillbaka.

 

I sin film behandlar Dani Koyaté identitetens mening på ett rörande och jordnärt sätt och närmar sig livets smärtpunkter trovärdigt. Adam Kanayama som blev känd på Sveriges X-Factor briljerar i huvudrollen och visar sin talang som skådespelare.

 

Play Video

Iris

Finland (2011)
Regi: Ulrika Bengts
I huvudrollerna: Agnes Koskinen, Maria Salomaa
Längd: 85 min
Åldersgräns: åk 3-6

Format: DVD eller on-line streamad

 

Året är 1890. Iris, 8 år, bor med sin konstnärsmamma Ester i Stockholm. Iris är lillgammal och världsvan. Hon trivs som fisken i vattnet bland mammans konstnärsvänner. Nu väntar hon på det stora äventyret: Esters vernissage i Paris. Avresedagen får Iris till sin fasa veta att hon inte ska följa med. Då de tilltänkta barnvakterna får förhinder förs hon med postbåt iväg till det för henne obekanta Åland.

 

Play Video