Journalist Martin Appel i Nyslott, S:t Michel och Imatra

Journalist Martin Appel i Nyslott, S:t Michel och Imatra

När:
Vecka 12

Årskurs:
Gymnasiet, Högskolan

Årskurs:
gymnasium och yrkeshögskolor. Programmet kan anpassas till yngre elev enligt överenskommelse med Martin i god tid innan besöket.

Tid:
45-75 min

Lokal:
ett klassrum med dator, projektor, högtalare och filmduk

Gruppstorlek:
enligt önskemål (20-30 elever/grupp)

Turnétider:

Vecka 12 (18-20.3.2024) i Nyslott, S:t Michel och Imatra med omnejd.

Martin Appel är en sverigesvensk journalist som framför allt skriver om internet, teknik och sociala medier. Utifrån lärarens önskemål kan han guida eleverna till de bästa svenska medierna på nätet eller prata mer om framtidens robotisering. Han visar olika exempel och pratar på ett roligt sätt med glimten i ögat. Martin använder ett klart och tydligt språk och ser till att alla eleverna i gruppen hänger med.

 

Ämnen att välja mellan för Martins lektioner:

 

NÄTET GÖR SVENSKAN ROLIGARE

Sveriges tv-kanaler har de häftigaste ungdomsprogrammen, svensk radio spelar den senaste musiken, svenska tidskrifter skriver om de coolaste datorspelen och svenska bloggare vet allt om mode och trender. Allt detta är tillgängligt även för finska ungdomar över internet.

 

Med hjälp av musik, video och spel visar Martin olika kul saker på nätet, och tanken är att inspirera eleverna till att använda sina kunskaper i svenska även utanför skolan.

Se Martins lista på roliga sajter och webbsidor.


ROBOTARNA TAR VÅRA JOBB

Robotar är på väg att ta över världen. Om 20 år väntas hälften av alla jobb i Sverige och Finland ha ersatts med robotar och datorer.

Martin berättar på ett underhållande sätt om en framtid där journalister, taxichaufförer och brevbärare ersätts av datorprogram, självkörande bilar och drönare. Han visar också konkret på vilka jobb som forskarna dömer ut och vilka som inte är hotade. Det finns även stora möjligheter för eleverna att själva diskutera vad de tror om sina framtida yrken.

 

Även här använder Martin ett klart och tydligt språk, men på grund av ämnet passar den här lektionen bättre för lite äldre studerande med relativt goda kunskaper i svenska.

 

VÄLKOMMEN TILL MITT STOCKHOLM

Stockholmsbon Martin berättar om sin hemstad med hjälp av bilder, musik och videor. Under lektionen får eleverna bekanta sig med Stockholm, och de får insidertips om vad man kan göra under ett besök där. 

 

 

Om Martin Appel

Martin Appel är frilansjournalist, men arbetar även som konsumentredaktör på PC för Alla (Sveriges största it-tidning), nyhetsbyrån TT och Lärarförbundets tidning Origo. Martin är också en av författarna bakom Precis och Hallonbåt, som är Sanoma Pros läromaterial i svenska för gymnasiet respektive grundskolan. Martin har jobbat som journalist sedan 1992. I sin roll som PC för Alla-redaktör sitter Martin ibland i tv-soffan och kommenterar aktuella it-händelser. Han är också återkommande expert i radioprogrammet P4 Extra. Han har tidigare arbetat som nyhetsjournalist på Ålands Radio och Ålandstidningen. Dessutom har han skrivit guideboken 3 dagar i Helsingfors.