Bild: Karin Lindroos
Svenska nu har utarbetat lektionstips och övningar till Marthaförbundets årliga matkulturmagasin och broschyrer för att inspirera lärare till samarbete över läroämnesgränserna och integrera undervisningen i svenska med undervisningen i t.ex. hälsokunskap, huslig ekonomi, historia eller samhällskunskap. Varierande teman och texttyper behandlar allt från matlagning och kostrekommendationer till lokala företagare och historiska tillbakablick. Undervisningsmaterialet innehåller mångsidiga idéer för grupparbeten och diskussioner i klassrummet samt uppgifter i olika svårighetsgrader: träna ordförråd, textförståelse och grammatik – och kocka smakliga maträtter!
Skogens smaker
Matkulturmagasin: Läs på webben
Lektionstips och övningar: Läs PDF / Facit
Inhemska fruktträd
Matkulturmagasin: Läs på webben
Lektionstips och övningar: lätt / avancerad
Proteiner från växtriket
Matkulturmagasin: Läs på webben
Lektionstips och övningar: Läs PDF / Facit
Bär
Odlade buskbär (avancerad)
Broschyr: Läs på webben
Lektionstips och övningar: Läs PDF / Läs på webben
Kär i bär (lätt)
Broschyr: Läs på webben
Potatis
Broschyr: Läs på webben
Lektionstips och övningar: Läs PDF
Fisk
Broschyr: Läs på webben
Lektionstips och övningar: Läs PDF
Mjölk
Broschyr: Läs på webben / Läs PDF
Lektionstips och övningar: Läs PDF
Spannmål
Broschyr: Läs på webben / Läs PDFLektionstips och övningar: Läs PDF
Rena råvaror
Broschyr: Läs PDFLektionstips och övningar: Läs PDF
Vilda växter
Broschyr: Läs PDFLektionstips, lättläst: Läs PDFLektionstips och övningar: Läs PDF
Svamp
Broschyr: Läs PDFLektionstips och övningar: Läs PDF
Bär
Broschyr: Läs PDF