Svenska nu deltar i Ålandsveckan

Svenska nu deltar i Ålandsveckan!

 

Ålands självstyrelse fyller 100 år! Jubileumsåret firas under hela året från den 9.6.2021 till 9.6.2022.

Svenska nu deltar i Ålandsveckan 21-25.3.2022 som koordineras av Statsrådets kansli. Om du vill få mera information om Ålandsveckan i skolor under läsårets gång beställ statsrådets kanslis nyhetsbrev.

 

Läromaterial om Åland

Svenska nu har producerat läromaterialet Åland i sikte, som är ett smörgåsbord av olika helheter som lärare kan använda i (svensk)undervisningen under Ålandsveckan. Eleverna får bekanta sig med unga ålänningars syn på öriket, näringslivet, naturen, turismen och historian. Ett språkduschmaterial för yngre elever ingår. Materialet presenteras för svensklärare under en virtuell ”Tisdagsfika” 18.1.2022. 

Vill du beställa material till skolan? Vi erbjuder gratis vykort som kan användas i undervisningen samt en Åland i ett nötskal-affisch att sätta på väggen. Beställ via den här länken.

Virtuellt om Åland för skolelever

Svenska nu erbjuder virtuella lektioner med den åländska kändiskocken Michael “Micke” Björklund för finska och svenska elever. Under lektionen berättar Björklund om sin matlagningsfilosofi och hur han gör ett medvetet val med hänsyn till miljön när han väljer närproducerade livsmedel.  Efter lektionen får eleverna sammanställa ett recept med lokala råvaror. 

 Fysiska skolbesök i Österbotten

På uppdrag av Svenska nu besöker den åländska kocken Viktor Eriksson finskspråkiga skolor i Österbotten med programmet ”Gör din egen Ålandsmacka”. Viktor berättar om åländsk matkultur och han har med sig lokala råvaror, som eleverna får plocka ihop egna små smörgåsar av. Ett pedagogiskt förhandsmaterial ingår.