Fira Svenska veckan med Svenska nu!

Den 6.11-12.11 firas Svenska veckan – Svenskfinlands största kulturevenemang! Svenska nu uppmärksammar veckan med olika evenemang, samarbeten och material! 

Äventyret Nordjobb på Odet 9.11.2023

Torsdag 9.11 kl. 14-14.30 besöker nordjobbaren Henriikka Mankonen Odet för att berätta om sina erfarenheter av att arbeta i Sverige. Henriikka är hemma från S:t Karins och studerar medicin vid Åbo universitet. Sommaren 2019 jobbade hon som vårdbiträde inom hemtjänsten i Danderyd i Sverige via Nordjobb – ett nordiskt arbetsmarknadsprogram. Under sin föreläsning berättar Henriikka om sitt äventyr i Sverige, om hur man kan söka ett nordjobb och om hur hennes språkkunskaper utvecklades under vistelsen i Sverige. 

Du kan besöka Odet tillsammans med din klass eller boka ett besök av Henriikka på förmiddagen 9.11.2023 via länken nedan.

Helsingfors stad firar svenska veckan med ett eget program på Helsingforskanalen 8.11 kl. 13.15. Programmets format är en lekfull frågesport som riktar sig särskilt till Helsingfors högstadier. Men alla intresserade kan följa programmet på Helsingforskanalen.

Frågesporten testar allmänna kunskapen om Helsingfors och samtidigt kan den som inte talar svenska som modersmål öva sin svenska på ett roligt sätt. I programmet medverkar Daniela Fogelholm, känd från Mimmit på svenska. 

Läromaterial

Uppmärksamma Svenska dagen med hjälp av Svenska nus läromaterial om högtiden och Svenskfinland.

Folktinget har i år skapat en lekfull frågesport för att uppmärksamma Svenska dagen!
Med hjälp av tävlingen kan eleverna lära sig mer om olika svenskspråkiga orter. Läs mer på Folktingets sidor via länken nedan.

Alla språköar är med i Svenska veckan i år!

Språköprojektet har i samarbete med Folktinget och Luckan lockat med alla språköar att fira Svenska veckan i år. Målet är att synliggöra språöarna både lokalt och nationellt. Luckan Lahtis stöder språköarnas kontaktpersoner med tips och hjälp när det gäller arrangemang och marknadsföring, medan Folktinget stöder med program, rekvisita och webb-sidor. Tack vare språköarnas offensiv har Svenska veckan aldrig varit så omfattande som i år när hela 28 orter deltar i Finlands största svenskspråkiga kulturfestival.

 

Svenska veckans program hittar du på svenskaveckan.fi Ta en titt på om där finns något för dig, och häng med i firandet av svenska språket och kulturen!