Svensk träff i Salo den 4.9.2024
Språköprojektet arrangerar en Svensk träff i Salo för att tillsammans med aktiva Salo-svenskar diskutera svenskan i staden.
Möjligheten till svensk skolgång i en finskspråkig kommun kan vara avgörande då en flerspråkig familj fattar beslut om var de ska bosätta sig. Därför kan språköverksamheten ses som ett trumfkort i finskspråkiga kommuner där målet är ökad inflyttning.
Eftersom språköutbildningen alltid är ett medvetet val så leder det ofta till stort engagemang hos sina familjer. På språkön samlas familjer som av olika anledningar anser att svenska språket och kulturen är viktig. Språkögemenskapen, vars hjärta utgörs av daghemmet och skolan, består således av finlandssvenskar, tvåspråkiga, rikssvenskar, nordbor, finnar som bott i Sverige, finskspråkiga språkbadare och inflyttade utlänningar som väljer svensk skolgång. På språkön möts olika språkgrupper på ett vardagligt och naturligt sätt.
Runt skolan verkar ofta svenskspråkiga föreningar som tillsammans med utbildningen skapar det svenska rummet i den helfinska omgivningen. Språkögemenskapen ökar trivseln för kommuninvånarna.
Resultaten i Tankesmedjan Magmas enkätundersökning som rapporterades i mars 2020 påvisar att det finns många utmaningar i vardagen på en språkö. Den svenskspråkiga utbildningen på språköarna befinner sig i en särställning och det behövs målmedvetna insatser för att garantera en kontinuerlig och kvalitativ svensk verksamhet.
Språköskolorna behöver såväl pedagogiskt som administrativt stöd. Dessutom behövs ett fruktbart samarbete mellan språköarna samt med övriga aktörer inom bildningen i Svenskfinland. För språköarna är det viktigt att vara en del av det finlandssvenska sammanhanget.
Uppdrag språköar är ett projekt som under åren 2021-2023 tog fokus på språköarna i Finland i Kommunförbundets regi. Från och med augusti får projektet en nytändning på Hanaholmens kulturcentrum som en integrerad del av nätverket Svenska nu. Karin Ihalainen fortsätter som språköarnas intressebevakare i ytterligare tre år.
Språköprojektet arrangerar en Svensk träff i Salo för att tillsammans med aktiva Salo-svenskar diskutera svenskan i staden.
Språköprojektet arrangerar tillammans med Finlandsinstitutet i Stockholm ett utbyte för pedagoger med ledaruppgifter inom språkö- och sverigefinska utbildningen.
Språköprojektets syfte är att främja svenskan i Finland, främst genom att stärka svenskspråkig utbildning i enspråkigt finska kommuner, dvs. på språköarna. Även om Joensuu inte är någon språkö så finns där en lång tradition av svenskspråkig verksamhet. Därför arrangerar Språköprojektet en diskussionsträff kring svensk verksamhet i
Projektchef (Projekt Språköar)
+358 (0) 50 462 7799
karin.ihalainen@hanaholmen.fi
Få information om skolturnéer, läromaterial, lärarfortbildningar och aktuella evenemang.
Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmsstranden 5
02100 Esbo
© Copyright 2020. All Rights Reserved.